Composer in Residence

Op zaterdag 7 juli 2018 is Rob Goorhuis in bijzijn van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest en zijn chef-dirigent Danny Oosterman officieel benoemd tot Composer in Residence van het NJFO. Het orkest is vereerd dat het een verbintenis met deze zeer bijzondere componist aan mag gaan. Maar, zoals velen weten, hebben het NJFO en Goorhuis al veel langer een nauwe samenwerking mogen genieten.

In het jaar 2018 vierde Rob zijn zilveren jubileum als componist voor blaasorkesten. 1978 was het jaar waarin hij zijn eerste werk schreef, Concertino voor fanfareorkest, en hier begon gelijk de samenwerking met het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest. Of beter gezegd, het Nationaal Jeugd Corps, zoals het toentertijd nog heette. Destijds stond het orkest onder leiding van de befaamde Piebe Bakker, die Rob vroeg een werk voor fanfareorkest te schrijven. Dit resulteerde in bovengenoemde compositie, in opdracht van het toenmalig Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk.

Sinds de overname van het chef-dirigentschap door Danny Oosterman in 1989, heeft Rob Goorhuis vele werken voor fanfareorkest geschreven. Een groot aantal daarvan werd geschreven voor, uitgevoerd en/of gepromoot door het NJFO. Bijvoorbeeld Poème Symphonique (in 1989 verplicht op het WMC voor de concertdivisie fanfare), tijdens de tournee naar Canada in 1992. Het werk The Innocent Condemned en andere werken van Rob Goorhuis werden in 1997 op de CD ‘Fantasia’ gezet. Of het bijzondere Quatre Chansons, in 1998 uitgevoerd en live op CD gezet, met medewerking van bariton Thomas Oliemans.

Na het overlijden van Piebe Bakker in 2002, werd op initiatief van Danny Oosterman en de artistieke commissie van het NJFO de prachtige compositie In Memoriam Piebe Bakker geschreven, in opdracht van het Fonds van de Scheppende Toonkunst. Dit werk staat op de CD ‘NJFO 50 jaar!’.

De meest recente ervaring is met het werk What is the Grass, dat het orkest in samenwerking met sopraansoliste en tevens oud-NJFO’er Fenna Ograjensek in de Kaiserliche Hofburg te Innsbruck ten uitvoering heeft mogen brengen, in een concert in de serie “Innsbrucker Promenadenkonzerte”.

Sopraansoliste Fenna Ograjensek en Rob Goorhuis, na een zeer mooie uitvoering van zijn werk “What is the Grass”, door het NJFO in de Kaiserliche Hofburg in Innsbruck, 21 juli 2018.

Bovenstaande titels zijn slechts een greep uit de collectie werken die het NJFO van Rob Goorhuis heeft mogen spelen. Daarnaast mogen we zeker noemen dat Rob ook in organisatorische zin in zijn rol als ambassadeur van het orkest veel voor het orkest heeft betekend.

Vol vertrouwen kijken we naar de toekomst. Op 7 juli 2018 hebben we een jarenlange associatie tussen Rob en het NJFO officieel mogen maken en we zien uit naar een verdere, vruchtbare samenwerking.