Bienze IJlstra ontvangt Piebe Bakker Award

Op 15 mei gaf het NJFO haar eerste concert sinds de zomer van 2021. Op het programma ‘Stromingen’ van Henk van Lijnschooten en ‘Concerto voor sopraansaxofoon en fanfare’ van Composer in Residence Rob Goorhuis, met een fantastische vertolking van de solo door soliste Femke IJlstra. Daarnaast werd ‘A Flower Remembered’ van John Rutter gespeeld, als eerbetoon aan Bram van ’t Hul.

Foto: Goffe Jensma

Het was een bijzondere middag, want tijdens het concert heeft Bienze IJlstra de ‘Piebe Bakker Award’ in ontvangst mogen nemen. De Piebe Bakker Award is een landelijke onderscheiding die wordt uitgereikt aan personen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de fanfaremuziek en/of het opleiden van jeugdige muzikanten. De prijs is in de geest van voormalig NJFO-dirigent Piebe Bakker, die een generatie talentvolle musici muzikaal heeft gevormd en opgeleid. Bienze Ijlstra volgt hiermee ontvangers Rob Goorhuis en Danny Oosterman op.

IJlstra werd verrast met de award door Durk Dam, oud-voorzitter van de OMF en al 50 jaar goed bevriend met Bienze, en heeft de award in ontvangst mogen nemen op basis van zijn bijzondere curriculum. IJlstra kreeg zijn eerste muziekonderricht in een goed nest, een nest dat hij een loopbaan lang niet zou verlaten, de streekmuziekschool “De Wâldsang” in Buitenpost. 

Hij studeerde euphonium en directie HAFA aan de Muziek Pedagogische Academie te Leeuwarden en begon al op jonge leeftijd met dirigeren. Dat is zijn leven lang zijn grote passie gebleven.

Hij was en is daarnaast steeds een toegewijde en aanstekelijke leraar geweest. Hoeveel jonge muzikanten heeft hij niet een prachtige opleiding gegeven? Hij werd de drijvende kracht achter de unieke muziekschool “De Wâldsang” en inspireerde daar veel collega’s door zijn grote inzet en tomeloze energie.

Hij was onder meer dirigent van gerenommeerde orkesten als “Joost Wiersma” uit Eestrum, Brassband De Bazuin Oenkerk, Wilhelmina Leens en, op dit moment, Oranje Minnertsga. 

Durk Dam overhandigt de Piebe Bakker Award aan Bienze IJlstra. Foto: Goffe Jensma

Hij behaalde veel klinkende successen met deze orkesten. Zo werd hij drie jaren achtereen Nederlands kampioen met brassband De Wâldsang uit Buitenpost en sleepte hij menige eerste prijs met onderscheiding in de wacht. Dit deed hij niet alleen met de toporkesten die hij dirigeerde, maar veelal ook met orkesten uit lagere divisies.

En daar ligt zijn grote kracht, om telkens weer opnieuw onderaan de ladder te beginnen met de opbouw van een nieuw gezelschap om van daaruit het schier onmogelijke te bereiken.  Het geheim is zijn vermogen muzikanten te motiveren en beter te maken. Zijn bijzondere persoonlijkheid speelt daarbij een eminente rol. 

Hij is een idealist, een man die zijn talent altijd in dienst heeft gesteld van anderen.

Door zijn rol in diverse compositie-opdrachten aan verschillende componisten leverde hij ook nog een waardevol aandeel aan de uitbreiding en vernieuwing van het repertoire voor de nationale blaasmuziek.

We kijken terug op een middag vol mooie momenten en prachtige muziek van beide orkesten, en zijn de leden van Oranje Minnertsga erg dankbaar voor de warme ontvangst en hulp tijdens hele weekend!

Heeft u het gemist? Zaterdag 21 mei speelt het NJFO op Festival Blazen aan het Spui in Amare in Den Haag. U kunt uw kaarten bestellen via deze link, en meer informatie vindt u op de website van Blazen aan het Spui.