Verslag zomerweek 2019

Een kleine week geleden sloot het NJFO haar zomerweek van dit jaar af met een mooi concert in het Conservatorium van Amsterdam. Benieuwd hoe deze week precies verlopen is? Orkestleden Laura en Linda nemen u mee door afgelopen week!

Het is weer zover! Het NJFO komt weer bij elkaar om de hele week aan het repertoire te werken voor het concert van zondag, zowel met chef-dirigent Danny Oosterman als de deelnemende dirigenten aan de clinic. Voor ons is het deze maandag 19 augustus geen blue monday, want iedereen is blij om elkaar weer te zien! Om 10:00 uur begint de eerste repetitie in het Conservatorium van Amsterdam. Zwaarbeladen met slaap- en muziekspullen loopt iedereen naar de repetitieruimte en als iedereen zit, kan de repetitie echt beginnen. Er zijn veel nieuwe gezichten in het orkest, zowel invallers als nieuwe leden – allemaal even leuk. ‘s Avonds gaan we richting Vinkeveen, waar reeds het NJFO-superkookteam klaarstaat om een heerlijke maaltijd te bereiden. Als alle luchtbedden opgeblazen zijn en op hun plek liggen, kan het eerste feestje beginnen!

Dinsdagochtend gaat de wekker heel vroeg – om 07:00 uur. Tot iedereens verbazing was iedereen op tijd klaar om te gaan, waardoor de repetitie ook op tijd weer kon beginnen. Vandaag is de laatste dag met chef-dirigent Danny Oosterman voor het orkest, want vanaf morgen begint de clinic, met dirigenten van zowel buitenaf als orkestleden. Vandaag zijn ook de sectierepetities, waarbij iedere sectie begeleid wordt door haar sectieleider. Deze sectierepetities werpen al gauw hun vruchten af, want zelfs alle loopjes in A Brussels Requiem gaan goed! We nemen de belangrijkste dingen nog door en om 17:30 uur is de repetitie afgelopen, waarna we met z’n allen uit eten gaan. Na het eten vertrekken we weer naar onze slaaplocatie in Vinkeveen, en doen we nog gezellig een drankje, waarna we ons luchtbed weer opzoeken.

Orkestlid Luuk Janssen wordt gecoached door Lucas Vis

Op woensdag repeteren we eindelijk met de dirigenten die deelnemen aan de clinic. Het zijn er veertien in totaal, waarna uiteindelijk de zes meest adequate dirigenten overblijven om op het concert te mogen dirigeren. Samen met Lucas Vis en Rob Goorhuis geeft Danny tips aan zowel de ervaren als onervaren dirigenten over de directie zelf en de nuancering van de muziek. Dit is voor zowel de dirigenten als het orkest super leerzaam en interessant! De dirigenten zetten hun beste beentje voor om een goede indruk achter te laten bij Danny, Lucas en Rob. In de lunchpauze is het hele NJFO weer te vinden in de Albert Heijn om de hoek – een goede concentratie vergt goed voedsel! Wederom is er ‘s avonds na de repetitie weer een lekkere maaltijd bereid in Vinkeveen en eet iedereen zijn buikje rond.

De eerste aanstalten voor de Bonte Avond worden deze donderdag gemaakt. Iedere sectie bereidt haar eigen act voor om voor de rest van het orkest op te voeren op vrijdagavond. Vandaag is ook de laatste dag voordat de eerste afvallers van de dirigentenclinic bekend worden gemaakt. Hard aan de bak dus! Na een geconcentreerde repetitiedag gaat iedere sectie op eigen gelegenheid uit eten om de Bonte-Avondact te verzinnen. Stukje bij beetje stroomt de scouting in Vinkeveen weer vol met NJFO’ers en maken we er weer een gezellige boel van met z’n allen.

Op vrijdag staat er weer een volle repetitiedag op de planning. De dirigenten in de muzieknotendop vertonen hun kunsten, waarna Danny, Lucas en Rob bekendmaken welke dirigenten de clinic mogen vervolgen. Deze dag wordt iets vroeger dan normaal beëindigd zodat iedereen als de wiedeweerga naar de scouting in Vinkeveen kan vertrekken om daar nog even de laatste puntjes op de i te zetten voor de Bonte Avond. Na het avondeten gaat deze Bonte Avond van start en na een hele hoop spetterende acts en veel gelach belandt iedereen weer veilig in zijn bed en is deze dag ook alweer voorbij.

Zaterdag gaat de wekker weer lekker vroeg zodat iedereen op tijd klaar zit in het CvA om samen met de overgebleven dirigenten te repeteren. Na een hoop bloed, zweet, tranen en gezwaai loopt ook deze repetitiedag bijna weer ten einde. Danny, Lucas en Rob kunnen nu eindelijk bekendmaken welke dirigenten mogen dirigeren tijdens het concert dat op zondag plaatsvindt. De gelukkige dirigenten zijn Rob van der Sterren, Michel Zanders, Romain Kerschen, Danieke Faber, Stefan van der Wilt en Zoran Rosendahl! Als de repetitiedag eenmaal echt is afgesloten, racet iedereen zo snel mogelijk door de hitte naar de scouting, want daar wordt een megagezellige barbecue gehouden. Na veel stokbrood met hummus, vlees en cocktailsaus verzamelt iedereen zich om het kampvuur, waar nog wat marshmallows worden geroosterd. Het is een mooie afsluiting van alle gezellige avonden de afgelopen week.

Het orkest onder leiding van dirigent Romain Kerschen, een van de overgebleven dirigenten

Zondag: concertdag! Vandaag gaat de wekker extra vroeg, zodat er genoeg tijd is om alles op te ruimen en schoon te maken. Zodra iedereen klaar is ziet alles er weer spic en span uit en kunnen we voor de laatste keer vertrekken naar het conservatorium. Eenmaal daar aangekomen gaan we al gauw van start met de generale repetitie voor het concert met de overgebleven zes dirigenten. Om 14:00 uur wordt de allerlaatste repetitie beëindigd en krijgen de muzikanten een uurtje pauze om zich voor te bereiden op het concert. Om 15:00 uur is het zover: het concert gaat beginnen. Het publiek wordt eerst verrast door mooie muziek uit de stukken Variations Symphoniques, wat eerder dit jaar op CD is opgenomen in samenwerking met Luc Vertommen, Pride of the Forest, Uthuson, gecomponeerd door onze Composer in Residence Rob Goorhuis, en Centenary 2019, waarna ze tot slot omver wordt geblazen door de muziek uit A Brussels Requiem. De nieuwe dirigenten zorgen er samen met de muzikanten voor dat het een mooi concert wordt en het klinkt natuurlijk ook allemaal net ietsje mooier door de mooie Bernard Haitinkzaal in het Conservatorium van Amsterdam. Al met al is het een geslaagd concert en dit geslaagde concert is dan ook de perfecte afsluiting van weer eens een enorm geslaagde NJFO-zomerweek!

De dirigenten op het concert. Vlnr; Rob van der Sterren, Michel Zanders, Romain Kerschen, Danieke Faber, Stefan van der Wilt, Zoran Rosendahl

Klonk dit als muziek in de oren? Was je hier graag bij geweest? Meld je alvast aan voor de volgende auditieronde via deze link! Te oud om nog mee te spelen? Wordt vriend van het NJFO! Aanmelden kan hier!