Tourneeblog!

Het is alweer een week geleden, maar de NJFO’ers zijn nog volop aan het nagenieten van de tournee. Om deze geweldige ervaring niet te vergeten neemt onze Else u mee terug naar een fantastische week in Oostenrijk.

Het is juli en de meeste scholen lopen tot hun eind. De tournee-kriebels beginnen te komen en gelukkig hebben wij dan ook al een repetitieweekend in Aarlanderveen op de planning staan, op 7 en 8 juli! Vrijdag 13 juli is het dan echt zo ver: de tournee begint eindelijk! We beginnen ’s middags met een repetitie in het vertrouwde Aarlanderveen. Nu het orkest écht compleet is, hebben we er allemaal veel zin in. De laatste puntjes worden op de ‘i’ gezet en dan zijn we er echt klaar voor!

Zaterdagochtend gaat al vroeg de wekker. Hup, allemaal je spullen bij elkaar rapen, wat de nodige chaos en paniek levert, en snel naar de bus toe. Met zo’n grote groep muzikanten is het wel proppen, maar uiteindelijk past alles in de bus. De busreis is comfortabel, mede door onze top chauffeur Jasper! Helaas hebben we wat oponthoud onderweg, waardoor de reis maar liefst 17 uur duurt. In Schladming worden we verwelkomd door onze dirigent Danny Oosterman en is er even tijd om bij te komen van de busreis.

Zondag staat er meteen al een mooi concert op de planning. Eerst hebben we een inspeelrepetitie, waarna we het slotconcert van het Mid EUROPE festival in de concertzaal van het Congress Schladming geven. Een prachtig concert, waarbij we aan het einde zelfs een mars krijgen van de organisatie! Vanuit het hotel krijgen we de gelegenheid om met de gondel de bergen in te gaan, dit heeft een groot deel van het orkest dan ook gedaan. Wat een uitzicht! Eenmaal weer beneden aangekomen start het diner. De meesten zijn meer gefocust op de WK-finale dan op het eten 😉 , maar de sfeer is goed, beregezellig! Hierna vertrekken wij verder richting St. Johann im Pongau. Het hostel heeft een groot voetbalveld: teams worden gemaakt en er wordt de hele avond nog gevoetbald.

Maandag is de vrije dag van de concertreis, vroeg in de week, maar je hoort ons niet klagen. De NJFO’ers maken er goed gebruik van en slapen allemaal flink uit. Wanneer iedereen een beetje ontwaakt is, vertrekt een grote groep naar het zwembad: kwartiertje lopen, midden in de bergen, wat een luxe! Ook werd er in de omgeving gewandeld en de écht ambitieuze muzikanten plannen een sectierepetitie in. Na deze (niet zo) actieve dag kunnen wij in de speelhal van het hostel terecht voor een gezellige avond met elkaar: tafeltennis, Airhockey, poolen, het kan allemaal!

Dinsdag vertrekken we naar een prachtige concertlocatie: de Mirabellgarten in Salzburg. Eerst natuurlijk alle spullen en het slagwerk uitladen, door de tuin vervoeren en neerzetten op de concertlocatie. Het zonnetje komt lekker door en het orkest zit klaar in haar felrode tournee T-shirt. Een heerlijk warm concert vol lichte muziek en enthousiast publiek. Na het concert is er de gelegenheid om het mooie Salzburg te verkennen.

Woensdag begint met sectierepetities, om toch nog alles eventjes goed met je eigen groep door te nemen. Daaropvolgend wordt er tutti, met het hele orkest, gerepeteerd. De repetitielocatie is lekker warm en knus. Na de repetitie is er vrije tijd, eventueel om een act voor te bereiden voor de bonte avond (als dat nog moet gebeuren). Om 22:30 uur gaat de bonte avond van start. Er zijn fantastische acts: veel humor, creatieve acts, spellen en natuurlijk muziek! Het is een zeer geslaagde avond!

Donderdag in de ochtend zijn we vrij en, omdat dat maandag zo goed was bevallen, slapen de NJFO’ers uit om vervolgens naar het zwembad te gaan. De zon brandt fel, dus let op jongens: goed insmeren! (dat is helaas niet bij iedereen goed gelukt). ’s Middags vertrekken wij richting St. Michael im Lungau voor een buitenconcert. Gelukkig zijn de T-shirts rood, zo vallen de verbrande kreeften in het orkest minder op. Het is een mooi concert op het dorpsplein. Nog even wat eten in dit schattige stadje voordat we afreizen naar het volgende hostel: in Innsbruck.

Vrijdag ontwaken we in het mooie Innsbruck, om op pad te gaan naar Ischgl, waar we vandaag een concert geven. De dag begint met een repetitie en wanneer we daarmee klaar zijn, begint het helaas net flink te regenen. We worden meegenomen met de gondel, helemaal naar boven op de berg, en daar staat een heerlijk diner ons op te wachten. Een adembenemend uitzicht, wat een luxe om zo te mogen dineren! Om 20:00 uur begint ons concert, en onze sopraan Fenna Ograjensek en harpiste Wendy Rijken zijn er ook bij. Het is helaas nog niet gestopt met regenen, maar dat mag de pret niet drukken: het is een prachtig concert, waar we onder andere voor de eerste keer What is the Grass uitvoeren.

Zaterdag vertrekken we met de bus naar het centrum van Innsbruck, zodat we een paar uur rond kunnen kijken in deze mooie stad. In de middag worden de sectie- en groepsfoto’s gemaakt, met aansluitend de inspeelrepetitie in de Kaiserliche Hofburg in Innsbruck. Het concert van vandaag is stiekem toch wel hét concert waar de meeste NJFO’ers naar uit hebben gekeken, het hoogtepunt van deze tournee. En terecht: wat een pracht locatie, wat een klank en vooral ook wát een publiek! Helaas begint het halverwege het concert te regenen, maar de poncho’s en paraplu’s worden tevoorschijn gehaald, de toeschouwers zijn niet weg te branden! Op het programma staat naast What is the Grass ook Mouvement Symphonique, Si j’etais roi en natuurlijk het speciaal voor deze tournee gearrangeerde Minuetto. Daarnaast spelen we met onze gastdirigent Gert Buitenhuis A Tribute to George Gershwin en Irish Tune from County Derry. We sluiten het concert knallend af met Heia, in den Bergen samen met Fenna. Een prachtige ervaring om hier te mogen spelen. Mede door onze prachtige Fenna is het weer een geweldig concert. De reis wordt afgesloten met een lekkere schnitzel, beter dan dat kan niet, toch?

Jasper de buschauffeur bengt ons weer veilig naar Nederland. De meeste NJFO’ers merken niets van de rit, ze slapen als een roosje. Eenmaal in Nederland aangekomen is het moment van afscheid dan echt daar. Het eind van een fan-tas-tische week in Oostenrijk. Veel mooie herinneringen om mee te nemen, die we natuurlijk weer kunnen delen tijdens de volgende projecten, want we blijven niet stilzitten! De CD-opnames i.s.m. Luc Vertommen komen eraan dit najaar. We kijken er nu al naar uit!

Bent u al Vriend van het NJFO? In deze zware financiële tijden zijn wij afhankelijk van uw steun. Als Vriend kunt u ons helpen om in de toekomst nog tournee’s als deze te organiseren. Meldt u nu aan!