NJFO Zomerweek 2017

Het zit er weer op. Het einde van een prachtige zomerweek. Met de week nog vers in het geheugen besloot een NJFO’er om dit avontuur te vereeuwigen in de vorm van een blog! Thomas Heikoop, trompettist van het NJFO, neemt deze week opnieuw met je door!

Op het moment dat je in Aarlanderveen veel dik bepakte jongeren ziet lopen met instrumenten, weekendtassen, slaapmatjes en slaapzakken weet je bijna zeker dat het weer zo ver is: Het NJFO heeft weer een project, maar deze keer niet zomaar een project! Dit keer was het weer tijd voor de NJFO zomerweek, een week vol muziek en gezelligheid. Dit jaar stond de zomerweek in het teken van een dirigentenclinic die het NJFO georganiseerd had. Jong en oud konden zich inschrijven, zonder ervaring of met ervaring het maakte allemaal niet uit. Iedereen die zich inschreef kreeg een kans om voor dit talentvolle orkest te staan.  Er waren aan het begin van de week 15 inschrijvingen waarvan ook 4 leden uit ons eigen orkest die het aandurfde om voor eigen collega’s te gaan dirigeren.

Maar voordat ik te snel ga, vergeet ik u haast te vertellen dat er ook nog een repetitieweekend aan vooraf ging. Dit was inclusief de dirigentenclinic een geheel: de zomerweek. Het zojuist geschetste tafereel was dus ook op zaterdagochtend 19 augustus. We begonnen met repeteren in de sporthal, de bezetting was nog niet helemaal volledig op de eerste repetitie, dit omdat er nog mensen aan het werk waren of net terugkwamen van vakantie. Maar zo rond het avondeten begon het orkest aardig vorm te krijgen. Over dat avondeten gesproken trouwens, dat ging er aardig in; kippenpootjes, naja zeg maar gerust kippenpoten met friet en sla. De hele week heeft Patrick en zijn team van Studio Oosterman goed voor ons gezorgd en heerlijk voor ons gekookt, hulde! Goed, na 2 gezellige repetitiedagen en –avonden was het dan echt tijd om te gaan vertrekken naar Amsterdam, vanaf maandag werd de Bernard Haitinkzaal van het Conservatorium van Amsterdam ons 2e huis. Op maandag hebben we daar ook nog een repetitiedag gehad, daar klonk het allemaal net iets lekkerder dan in de sporthal in Aarlanderveen 😉 Op dinsdag begon de dirigentenclinic en hebben we kennisgemaakt met de dirigenten die ons gedurende de week gingen dirigeren. Dit was voor het orkest ook af en toe best een beproeving, naast dat het sowieso lastig is om hetzelfde stuk onder verschillende dirigenten te spelen werd af en toe het geduld van het orkest ook op de proef gesteld. Maar dan kwamen de telefoons tevoorschijn en was er ook weer voldoende afleiding.

Op donderdag stond er een concert gepland, dit concert werd gegeven op het dak van Nemo, wat vlak naast het CvA lag. Het was een buitenconcert met lichte werken en iedere dirigent had 1 licht werk wat hij/zij mocht dirigeren. Danny had dus een middagje vrij! Onder het genot van een hapje, een drankje en de zon genoten de mensen van o.a. Feeling Good, Music, The Nutcracker Suite van Jasper Staps en een prachtig vertolkte solo: Against all odds door Gido Broer op altsax.

Die avond was het ook tijd voor de Bonte Avond, de avond waarop iedere sectie kan laten zien hoe bont ze het kunnen maken. De dirigenten van de clinic waren ook nog steeds aanwezig dus die waren een makkelijk doelwit die avond. Het was gezellig tot in de late uurtjes in Studio Oosterman, maar de absolute hoogtepunten waren toch wel, de Disney Medley van de sax sectie (gearrangeerd door Juan) en de act van de bassectie waarbij het verschil tussen man en vrouw bijna onzichtbaar leek 😉

Die vrijdagochtend mochten we gelukkig een beetje uitslapen maar moest er ook weer hard gewerkt worden, de zondag kwam immers steeds dichterbij. Op zaterdag stond er een openbare repetitie op het programma, de inmiddels overgebleven kandidaten die ook daadwerkelijk op het concert van zondag gingen dirigeren kregen een laatste repetitie moment onder de coaching van Danny Oosterman, Anno Appelo en componist Rob Goorhuis.

Die zondag was het zover, het NJFO onder leiding van Michel Zanders, Zoran Rosendahl, Rob van der Sterren, Wiek Maessen en Johan Postma gaf een spetterend concert in de Bernard Haitinkzaal, in het kader van de Uitmarkt 2017. De volgende werken werden ten gehore gebracht:

Passion et Tendresse – Rob Goorhuis
Rapid Cycling – Jan Bosveld
Gallea et Bellum – Jan de Haan
Avalon – Jan van der Roost
Seven Divine Properties – Rob Goorhuis

Dit was tegelijkertijd ook de afsluiting van de zomerweek 2017. De dirigenten kregen een oorkonde mee naar huis en de NJFO’ers vertrokken weer, dik bepakt met instrumenten, weekendtassen en slaapspullen. Op naar het volgende project!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.