Componistenclinic met het NJFO

Het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest is op allerlei manieren actief. Naast de concerten en toernees worden regelmatig andere activiteiten ontplooid.

Op 19 en 20 april bijvoorbeeld vond in het Conservatorium van Amsterdam een clinic plaats, waarin studenten compositie hun werken voor fanfareorkest konden beluisteren. Voor feedback op deze composities was componist Rob Goorhuis aangetrokken. Het NJFO stond deze dag onder leiding van studenten van de directieklas HAFA, die begeleid wordt door onze chef-dirigent Danny Oosterman.
De deelnemende componisten waren Stefan de Hoogt, Misha Sporck, Simon Knighton (UK) en Raivichek (LV).
De deelnemende dirigenten waren Zoran Rosendahl, Danieke Faber, Rob van der Sterren, Michel Zanders, Guido Marchena en Stefan van der Wilt.

De werken van de buitenlandse studenten vielen op door het onconventionele muzikale taalgebruik. Ook waren daarin technieken verwerkt die niet altijd even goed toepasbaar waren op instrumenten uit de fanfare. Onder leiding van Rob Goorhuis werd naar alternatieven gezocht en werden suggesties voor aanpassingen in praktijk gebracht. Het bleek een leerzame ervaring.

Nadat de componist en dirigent uitleg over het stuk hadden gegeven, ging het orkest ermee aan de slag. De Nederlandse studenten waren ervaren blazers, die meer vertrouwd waren met de mogelijkheden. Dat bracht een mooie balans in het programma van dit project.

De werken van Simon Knighton en Raivichek zijn aan het einde van de zaterdag opgenomen door technici van het conservatorium.

Comments are closed.