Verslag tournee Praha 2016

Langzaam aan komt iedereen na de vakantie weer in de werk-en-school sleur terecht. Voor de NJFO’ers is het helemaal een “zwart gat” waarin ze terecht komen. Want ja, zo’n geweldig tournee vergeet je niet snel. Om ervoor te zorgen dat hij ook echt niet vergeten wordt: het verhaal van de NJFO’er in Tsjechië!

Het is juli, de tournee komt steeds dichterbij en de NJFO’ers zijn al druk bezig met het instuderen van de bladmuziek!

Onze solist voor dit tournee: Perry Hoogendijk
Onze solist voor dit tournee: Perry Hoogendijk

Donderdag moet natuurlijk de tas ingepakt worden. Complete kledingkasten en instrumentenverzamelingen worden ingepakt, zodat je goed aan de reis kan beginnen. 8 juli vroeg opstaan om de trein te halen en dan begint het om 10:00 toch echt.
Danny Oosterman zit op de bok en iedereen zit paraat! De komende 2 dagen zullen voornamelijk in beslag worden genomen door repetities, dit om de laatste punten op de spreekwoordelijke i te zetten. Om 23:00 zijn de repetities afgelopen en hebben de NJFO’ers even vrije tijd. Dit was het moment om je zang en dans “skills” te showen. En dat werd ook zeker gedaan!

Zondagochtend was de ochtend van vroeg opstaan. Maar deze keer was dat geen probleem, want we begonnen aan onze reis naar Praag! Voor de meesten was de busreis het ideale moment om toch nog een beetje bij te slapen. Maar na de eerste busstop was er iets veranderd: de buschauffeur was weg, maar daarvoor in de plaats was er niet je, niet jij, maar onze praatgrage chauffeuse Jet! Mede hierdoor kwamen we mooi optijd aan bij ons hotel in Praag. De koffers werden uitgestald en de bedden getest. Een goede nachtrust volgde voor het grote concert van morgen.

Maandagmiddag waren er enkele uren vrij om Praag onveilig te maken, euhm, Praag te bezichtigen. Samen met een grote groep over de Karelsbrug lopen, of met een paar mensen de Tsjechische lekkernijen proberen, de tijd werd in ieder geval goed benut.

IMG_6465
opening met Marinarella in de Smetana Hall

Nadat we de bus waren uitgestapt en een klein eindje gelopen hadden viel de mond van menigeen open, The Municipal Hall was nog groter en mooier dan het op foto’s leek. En wat een akoestiek! De zaal stroomde langzaam vol met 1200 mensen en het NJFO wachtte nog even in de coulissen. Toen we eenmaal zaten begonnen we meteen met “Marinarella”, een gevarieerde compositie van de Tsjech Julius Fučík. Vervolgens kwam Perry Hoogendijk het podium op: hij soleerde tijdens de première van “Concertino for Tuba and Fanfare Band” gecomponeerd door Rob Goorhuis. Na de swingende toegift volgde een lang applaus en onze missie om een fantastisch concert neer te zetten was gelukt!

Dinsdagochtend werden de NJFO’ers natuurlijk weer wakker en fris en fruitig liepen ze dan ook naar de ontbijtzaal van Hotel Duo toe. De keuze was reuze: croissantjes, broodjes, worstjes, cakejes, witte bonen en tomatensaus, fruit, yoghurt, sap, melk, koffie of thee. Dus genoeg energie voor het volgende concert in Poděbrady! Hierbij de dinsdag ervaren door onze bugeliste Anouk: Na een busritje van een uur kwamen we aan in Podebrady, een klein spadorpje, waar we een buitenconcert zouden gaan geven.

Zie de slagwerkers stralen op hun podium
Zie de slagwerkers stralen op hun podium

We zijn begonnen met het uitladen van het slagwerk en het neerzetten van stoelen. Toen zijn we begonnen met het opbouwen van het slagwerk en de orkestopstelling op het podium, wat echt een puzzel was. Het podium was namelijk niet heel groot en we moesten van alles proberen om het passend te krijgen. Uiteindelijk hadden we een opstelling waarbij de trombones de bugels ongeveer tegen hun achterhoofd schoven, dus dat ging niet. Uiteindelijk zat het hele orkest voor het podium, behalve het slagwerk waardoor de slagwerkers lekker met zijn zessen het hele podium voor zichzelf hadden. Daarna was het etenstijd, waarbij de gebakjes die voor het dessert waren de nodige hilariteit opleverden, omdat de bovenste laag zo’n beetje 100% gelatine was en daar kun je natuurlijk heel leuk mee spelen 😉 Na het eten was het tijd voor het concert. We speelden ongeveer hetzelfde programma als maandag in de Smetana zaal, dus Perry was ook weer aanwezig. Het was een heel leuk concert wat we op het nippertje op tijd konden afsluiten, want toen begon het helaas te regenen. Maar deze regen hield de grote fans niet tegen. Een vrouw wilde na het horen van het virtuoze hoornspel van Camiel en het exotische drumwerk van Siemen toch nog wel heel graag met ze op de foto. Toen het slagwerkbusje weer ingeladen en de foto genomen was, vertrokken we weer richting het hotel.

Woensdag was de dag van het helend bronwater, we gingen namelijk naar Marianske Lazne! Daar aangekomen maakten we op onze concertlocatie meteen kennis met het waterballet, een voorstelling van fonteinen en muziek die om het andere uur begon. Dit mooie schouwspel gingen we wat later nog een keer meemaken. Tijdens ons concert begon deze voorstelling namelijk ook te spelen en dat zorgde dus voor een extra ingelaste pauze. Het publiek bleef gelukkig wel bij ons concert zitten op de van de NJFO’ers “geleende” stoelen (sommige toeschouwers dachten dat we de 55 stoelen in concertopstelling voor hen hadden neergezet). Maar ook dit kwam helemaal goed en we kregen een luid applaus met een luid geschreeuwde “Bravo!”. Na het concert reed Jet ons weer naar Praag toe. Deze busreis was tevens een goed moment om alvast een act te verzinnen voor de bonte avond van de volgende dag 😉IMG_20160713_143638

Donderdag was eigenlijk een dag zoals alle andere tourneedagen: opstaan, uitgebreid ontbijten, als je wilde zwemmen in het zwembad van het hotel en ‘s middags een pittoresk plekje opzoeken waar je lekker kan eten. Deze dag had alleen één groot verschil, we hadden geen repetitie of concert. Dus de uitgelezen kans om uitgebreid Praag te gaan verkennen! Nou ja, eigenlijk waren er twee verschillen, vanavond was ook dé bonte avond! Van persiflages tot een quiz, van muzikale ensembles tot een spel me pingpong ballen, er was genoeg te beleven in de pizzeria (de pizzeria was namelijk de uitverkoren locatie voor dit enorme schouwspel).

Vrijdag, onze laatste volledige dag in Tsjechië. Bijgekomen van de bonte avond begeven de NJFO’ers zich naar het speelterrein voor vanavond.

Na ons bezoek hebben ze in Tsjechië ook een variant op de toren van Pisa: de toren van Praha
Na ons bezoek hebben ze in Tsjechië ook een variant op de toren van Pisa: de toren van Praha

En hoe toepasselijk ook, dit was het muziekmuseum. Eerst gingen we nog even repeteren om de laatste dingen te verbeteren en om alvast aan de zaal te wennen. Vervolgens was het tijd voor onze persoonlijke fotoshoot. Een groepsfoto, veel sectiefoto’s en natuurlijk dan ook nog de “gekke” foto (zie deze link voor alle sectiefoto’s).
Na een gezonde portie Goulash begonnen we aan ons laatste concert van dit tournee. Het koperkwintet blies af gevolgd door het vlugge vingerwerk van het saxofoonkwartet. Vervolgens ging het NJFO tutti verder. Dit concert stonden we ook nog stil bij de Herculesramp, die precies deze dag 20 jaar geleden vele (muzikanten)levens heeft gekost. Speciaal hiervoor brachten we het indrukwekkende “Hymn to the Fallen” ten gehore.

Zaterdagochtend was het al vroeg opstaan, we hadden nog een lange busreis te gaan naar Nederland. Met lichte tegenzin stapte iedereen de bus in, het einde van een fantastische week. Gelukkig duurde het moment van afscheid uiteindelijk toch nog anderhalf uur langer, wat ons de gelegenheid gaf om nog voor de laatste keer van de Tsjechische zon te genieten. Tijdens de busreis amuseerde het orkest zich met Disney-klassieker als: Finding Nemo en Ratatouille. Maar ‘s avonds bereikte bus NJFO toch echt Nederland en was het tijd om weer afscheid van elkaar te nemen.

MAAR ook weer niet voor heel lang, want binnenkort hebben we weer voldoende concerten (zie agenda). Bijvoorbeeld ons concert samen met Wilhelmina Glanerbrug in de concertreeks HRFSTWND. Ofwel, zoals een gezegde zo mooi zegt, na regen komt altijd zonneschijn!

thumb_IMG_2402_1024 3

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.