Tourneeblog!

De NJFO-tournee is inmiddels alweer even voorbij. Maar wees niet getreurd: bugelisten Lisa Nienhuis en Emma van Wijk nemen deze geweldige tournee samen met u door aan de hand van hun tourneeblog! 

Vrijdag 11 juli & zaterdag 12 juli

Op vrijdag had het NJFO de laatste repetitie voor de tournee op Nederlandse bodem. Rond 3 uur was het orkest uitgerepeteerd en klaar voor de tournee! Nadat de koffers in de kar waren geladen, begon de bus om 16:00 aan de 23 uur durende reis naar Debrecen. Ditmaal met sterrenchauffeurs John met de bruine broek en Dirk met de blauwe broek. Na het eindeloze Duitsland bereikten we vroeg in de ochtend van 14 juli Oostenrijk en door dit bergachtige landschap gingen we tegen de middag de grens van Hongarije over, waar we gelijk kennis maakten met de Hongaarse Forint, ook wel ‘floepies’ genoemd door de NJFO’ers. Om 15:00 uur bereikten we eindelijk het hotel in Debrecen, de stad waar het NJFO twee concerten ter ere van de WASBE-conferentie zou verzorgen. Zodra de WASBEkamerindeling bekend was, vertrokken de NJFO’ers naar hun kamers om zich op te frissen. Maar zoals het een orkest betaamd was dit van korte duur, aangezien het orkest gelijk de repetitieruimte in kon! Met de tram vertokken we naar het conservatorium, waar we kort repeteerden. Toen was het tijd voor het eerste diner, waar we voor de eerste keer kennis maakten met ons weekgerecht: schnitzel met rijst en patat. Na het diner was het tijd voor de voetbalwedstrijd Nederland – Brazilië. In de bar bleken ook ongeveer alle Hongaren voor Nederland te zijn!

Zondag 13 juli

Op zondag ging de wekker alweer vroeg, want om 09:00 moest er weer gerepeteerd worden. Om 13:00 uur waren we klaar met de repetitie en hadden we een vrije middag voor ons eerste concert! Tijd om Debrecen een beetje te verkennen, lekker uitgebreid te lunchen of heerlijk te slapen. Om 16:00 moesten we verzamelen op het plein tegenover het hotel, waar om 16:30 ons eerste concert op Hongaarse bodem begon. In onze vrolijke Concert 1oranje NJFO-shirts lieten we de fanfareklanken over het plein klinken: een geslaagd concert met veel publiek dat zichtbaar genoot! Hierna was het tijd voor ons tweede Hongaarse diner. Dit keer kregen we een bijzondere koude fruitsoep voorgeschoteld die nog lang in ieders geheugen zal blijven! : )

Maandag 14 juli

Maandag begonnen we de dag weer met een repetitie, waarna we ’s middags weer vrij waren. Aan het eind van de middag hadden we een soundcheck-repetitie in de zaal waar we het concert zouden geven. Aangezien de organisatie het weer niet vertrouwde werd het concert niet in het openluchttheater gehouden, maar in de Bartokzaal: niet de makkelijkste zaal om in te spelen door haar zeer galmende akoestiek. Gelukkig geen fruitsoep bij het diner, deze keer kregen we kipschnitzel met patat en rijst. Om 21.00 was het dan zover: het afsluitende concert van de WASBE conferentie. Op dit concert speelden we o.a. het grote werk Vita Aeterna Variations van Alexander Comitas en werd er gesoleerd door Rodin Rosendahl Bartokmet the Seven Divine Properties (Rob Goorhuis) en door Marrich Noordmans met Piazzolla’s Oblivion. De heer Goorhuis was zo enthousiast over de vertolking van zijn stuk dat hij het niet kon laten het podium op te stappen om solist en dirigent te feliciteren! Het orkest wist zich goed aan te passen aan de akoestiek, waardoor het een prachtig concert werd met een erg enthousiast publiek! Het NJFO bedankt de WASBE-organisatie dan ook voor de uitnodiging!

Dinsdag 15 juli

Vandaag was het tijd om te vertrekken uit Debrecen. Om 10:00 vertrok de bus richting Szeged. Halverwege de middag kwamen we aan in Hódmezővásárhely, waar ons 4-sterrenhotel was! In Hódmezővásárhely hadden we even vrije tijd om te lunchen en op te frissen. Vervolgens vertrokken we met de bus naar Szeged, waar het orkest op een plein bij het universiteitsgebouw de voorbijgangers vermaakte met haar programma vol lichte muziek en spetterende solo’s. Roadie Matthijs verkocht zelfs een bak vol Cd’s! Na het ConcertSzegedconcert was het alweer tijd voor het diner en in Szeged werden we ‘verrast’ met een gevulde schnitzel met patat en rijst! Na het diner vertrokken we weer naar Hódmezővásárhely, waar elke sectie de koppen bij elkaar stak om zich voor te bereiden op de bonte avond, die de dag erna in Balatonföldvár zou worden gevierd!

Woensdag 16 juli

Woensdagochtend om 10:00 vertrokken de NJFO’ers met de bus naar Balatonföldvár. Rond een uur of 2 kwamen we aan en werd de kamerindeling bekend gemaakt. Elke keer was het weer een verrassing met wie je een kamer moest delen. De kamers waren dit keer minder luxe dan we gewend waren (we waren ook best wel een beetje verwend!), maar het prachtige uitzicht over het Balatonmeer maakte alles weer helemaal goed. Toen iedereen zijn kamer had gevonden hadden we nog even vrije tijd voordat we einde van de middag weer klaar moesten staan voor een buitenconcert. Even was er nog een lichte twijfel of dit concert door kon gaan in verband met het weer, maar eenmaal op het plein aangekomen klaarde het weer op en kon het concert gewoon doorgaan. Met behulp van de befaamde slagwerktrein was het plein binnen no time klaar om een concert te geven. Toen we eenmaal waren begonnen kwam er steeds meer publiek op ons af en raakte het plein vol. Na enkele toegiften kon geconcludeerd worden dat het orkest weer zeer tevreden Concert 2mocht zijn! Daarna was het tijd voor het avondeten. We waren zeer benieuwd wat er dit keer op het menu stond. En jawel… Schnitzel met patat en rijst! Nadat onze buikjes gevuld waren, ging iedereen zich klaarmaken voor de bonte avond. Er moest hier en daar nog even flink overlegd en geoefend worden, maar na enige tijd was dan eindelijk iedereen klaar. Er werden leuke, originele en hilarische acts opgevoerd en iedereen was zeer enthousiast. Maar na het juryoordeel van onze twee buschauffeurs hadden de trompettisten verrassend genoeg gewonnen!

Donderdag 17 juli

Donderdag hadden we een rustdag, waar iedereen dan ook ruim gebruik van maakte. Het was prachtig weer en iedereen genoot van het geweldige uitzicht. Velen van ons gingen lekker afkoelen in het meer. Waar de ene groep druk bezig was met waterspelen, was de andere groep weer druk bezig met een bierkransje in het water. Kortom, het was de perfecte dag om even lekker uit te rusten. ’s Avonds werd er nog luidkeels meegezongen in de karaokebar, maar al te laat werd het niet: de volgende dag stond immers een concert gepland in Tatábanya!

Vrijdag 18 juli

Rond 10:00 vertrokken we met de bus richting Tatabánya. Dit was helaas onze laatste bestemming. Na aankomst hadden we eerst een korte repetitie voordat het concert op het pleintje begon. Het was niet zomaar een concert, aangezien er ook mensen van de plaatselijke radio en televisie aanwezig waren om ons op te nemen. Na een prachtig concert, waarbij het orkest ook stilstond bij de vliegramp met de MH17 door het serene ‘The Lord Bless You And Keep You’ te spelen, werden er een aantal mensen door middel Concert 3van een kleine attentie in het zonnetje gezet. En dit was dan ook zeker terecht, want de reis was uitstekend georganiseerd! Hierna zijn we weer richting hotel gegaan en hebben daar nog een gezellige laatste avond gehad.

Zaterdag 19 juli & zondag 20 juli

Om 08:30 ging de wekker alweer, want er moesten nog koffers ingepakt worden voordat de lááánge terugreis begon. Om 10:00 was het tijd om de koffers en de instrumenten in de bus te laden en rond 10:30 zat iedereen moe, maar voldaan en met mooie herinneringen, in de bus. Dirigent Danny Oosterman bedankte via de microfoon het orkest voor de prachtige week en wenste de leden een goede terugreis. In het begin was het nog wat rumoerig in de bus, maar na verloop van tijd ging bij de meesten (zelfs achterin de bus) het licht uit…Zondagochtend rond 07:00  kwamen we aan op onze thuisbasis in Hilversum. Na hier en daar een knuffel te hebben uitgedeeld, vertrokken de meeste NJFO’ers moe en voldaan huiswaarts.

We kunnen terugkijken op een leuke, geweldige en supergave tournee! Nogmaals heel erg bedankt voor de fantastische organisatie, de prachtige concerten en de gezelligheid! Op naar het volgende project op 3 & 4 oktober.

Lisa Nienhuis & Emma van Wijk

10537110_289468291225233_2636166020267456340_nGroepsfoto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.